Rondreis Turkije 2009.

Hieronder de reisbeschrijving van de reisorganisatie BAOBAB.

Dag 1 Vlucht naar Istanbul
Op het vliegveld van Istanbul wacht je reisbegeleider je op. Per transfer ga je naar het hotel. De rest van de dag kun je vrij besteden in de heerlijke stad Istanbul.



Dag 2 Istanbul
Istanbul is de enige stad ter wereld die op twee werelddelen ligt: Europa en Azië, gescheiden door de Bosporus. De geweldige cosmopolitische stad heeft een rijke historie. Vroeger, toen de stad nog Constantinopel heette, was het zelfs even de hoofdstad van het hele Romeinse Rijk. Later - toen het Romeinse Rijk uiteen viel in een oostelijk en een westelijk deel - werd het de hoofdstad van het Oost-Romeinse Rijk. Dit Rijk ging de geschiedenisboeken in als het Byzantijnse Rijk. Verder was Istanbul tussen de veertiende en twintigste eeuw het machtscentrum van het islamitische, Osmaanse (of Ottomaanse) Rijk. Vandaag ga je de mooiste bezienswaardigheden bezoeken van Istanbul: de Blauwe Moskee (Sultanachmet) met zijn 6 minaretten, het Hippodroomsplein bij de Hippoddrum waar ze in het Romeinse Rijk paardenrennen hielden, de Aya Sofia (hoofdkerk van het Byzantijnse rijk) en het Topkapi Paleis van de Osmaanse sultans. Je kunt daarnaast nog vele dingen ondernemen in Istanbul: ga mee met een rondvaart over de Bosporus, geniet van het uitzicht van de historische Galatatoren, bezoek de Basilica Cisterne de mooie ondergrondse wateropslagplaats die door de Romeinse keizers werd aangelegd of duik in het indrukwekkende uitgaansleven. Maak ook zeker een rondje over de Grand Bazaar, één van de grootste, overdekte markten ter wereld. Je overnacht in een leuk hotel.

Omdat we al eerder in Istanbul zijn geweest, ontvluchten we de stad en huren een mountain bike op de Princess Islands.

Op de Princess Islands een mountain bike gehuurd. Meeuwen vliegen mee met de veerboot naar de Princess Islands. Istanbul. Verlichting in de Blauwe Moskee.(ik noem het condoom lampjes) Istanbul. Ouders willen hun zoon met René op de foto zetten in de Blauwe Moskee. Het prinsenpakje is ter gelegenheid van zijn besnijdenis. Istanbul. Plafond in de Blauwe Moskee

Dag 3 Safranbolu
Vandaag rijd je naar Safranbolu, een gezellig typisch stadje met Zwarte Zee karakter. Safranbolu was eeuwenlang een pleisterplaats op de zijderoute. Nog steeds bewonder je er prachtige oude Ottomaanse huizen, met sierlijk houtsnijwerk! In je eigen tijd kun je het stadje verkennen. Alleen bij Baobab! Overnachting in Safranbolu.

Huis in Safranbolu Museumhuis in Safranbolu. Wasgelegenheid in een kast.

Dag 4 Amasya
Na een leuke rit kom je aan in het prachtige stadje Amasya. In de strenge rotswand achter de stad zijn oude Pontische rotsgraven uitgehakt, er bovenop torenen de muren van de oude citadel. De prachtige oude houten huizen van het schilderachtige stadje liggen als een lang lint langs de Groene Rivier. Ze werden in Ottomaanse stijl gebouwd en dit is een van de weinige plekken waar je ze nog kunt zien. Amasya was vroeger een belangrijke stad, waar de Turkse kroonprins zijn opleiding kreeg. De rijkdom van toen weerspiegelt zich in de huizen. Toen de stad haar belang verloor is de ontwikkeling als het ware stil komen te staan, waardoor de huizen hier bewaard zijn gebleven. Wandel gezellig rond en drink op een van de vele terrassen aan de rivier een kopje Turkse chai (thee)! Overnachting Amasya.

Amasya. Amasya. Amasya. Ataturk te paard.

Dag 5 Amasya - Trabzon
Via de indrukwekkende dalen van de Groene en de Rode rivier steek je het Pontisch gebergte over, naar de fraaie Zwarte Zee-kust. Je vervolgt je weg langs vissersplaatsjes, fruitboomgaarden en vooral hazelnootplantages. Aan het eind van de middag kom je aan in Trabzon, een gezellige, bedrijvige havenstad. Als er tijd is, is een bezoek aan de fraaie Aya Sofia met zijn fresco's interessant, net zoals de bazaar en de oude overdekte fruit- en groentemarkt.

Dag 6 Trabzon - Sumela klooster - Uzungöl
Vanaf Trabzon trekken we naar het indrukwekkende Sumela klooster. Dit in de Byzantijnse tijd gebouwde klooster ligt feeëriek tussen dichte bossen halverwege een steile rotswand. Niet lang geleden is het in zijn oude glorie hersteld! Boven kom je te voet of met een dolmus, een lokaal busje. Maak je de steile klim, dan zie je het klooster regelmatig tussen de bomen als een zwaluwnest tegen de bijna loodrechte rotswand geplakt liggen. Na je bezoek reizen we door naar het prachtig gelegen bergmeer van Uzungöl. Deze plaats is bij westerse toeristen nog helemaal niet bekend, maar geniet binnen Turkije faam als vakantieoord. Je overnacht in een prachtig houten hotel, waar op het terrein kleine houten huisjes met eigen douche en toilet staan. Maak een wandelingetje langs het meer en geniet samen met veel Turkse stelletjes van een romantische zonsondergang!

Trabzon. Sumela klooster. Trabzon. Sumela klooster.

Dag 7 Uzungöl, vrije dag, fac. Bergwandelingen
Vandaag kun je schitterend wandelen in één van de mooiste berggebieden van Turkije. Daarbij maak je kennis met de gastvrije Laz-bevolking, die dit gebied bewoont. Veel van de mensen uit de bergdorpjes hebben familie in Nederland en als ze horen dat je Nederlander bent is het ijs snel gebroken.. 's Morgens rijd je met een dolmus omhoog de bergen in naar een van de yayla-dorpjes met prachtige houten huisjes. Deze dorpjes worden alleen in de zomermaanden bewoond door semi-nomaden, die hier hun vee hoeden en bijen houden voor de honing. Het landschap roept associaties op met de Alpen: bloeiende weiden liggen hoog boven dichte bossen, die de onderste hellingen van de bergen rond het Uzungöl-meer bedekken. Onze eigen wandeling duurt vier à vijf uur, met onderweg een picknick. Wil je er liever zelf op uit? Dat kan natuurlijk ook.

Rivier langs de weg naar Uzungol. Wandeling bij Uzungol. Wandeling bij Uzungol. Wandeling bij Uzungol. Heleen koopt sokken bij een vrouw. Ze wordt daarna bedankt met een zoen.

Dag 8 Uzungöl - Yusufeli
Dag 8 is een echte reisdag. Je daalt weer af naar de Zwarte Zee-kust en verruilt hazelnootplantages voor theeplantages. Hier komt dan ook de Turkse thee vandaan. Vlak voor de Georgische grens steek je het Pontisch gebergte over. Hier is het veel droger. Dorpjes vormen met hun boomgaarden het enige groen in de ruige bergen. Vroeger was dit het hart van wat ooit het koninkrijk Georgië was. Een ruig berggebied, waar de Çoruh rivier snel doorheen stroomt. De vallei vernauwt zich af en toe tot niet meer dan een kloof en natuurlijk stop je regelmatig om schitterende foto's te maken. Aan het einde van de dag verlaat je de fascinerende Çoruh vallei en slaat af naar het stadje Yusufeli.

Theeplantages langs de Zwarte Zee. Stuwdam in aanbouw.

Dag 9 Yusefeli, vrije dag
Het landschap aan de zuidzijde van het Kaçkar-gebergte is totaal anders van karakter dan bij Uzungöl: veel droger en ruiger en vol fantastische rode, gele en bruine kleurschakeringen. Je hebt een hele dag vrij om de schitterende omgeving te verkennen. Wandelen door de bergen, waarbij je regelmatig ruïnes tegenkomt van oude Georgische kastelen of oude Georgische kerkjes. Een van de beter bereikbare is het kerkje van Dörtkilise, waarvan de fraai gedecoreerde muren en een deel van het plafond nog intact zijn. Om optimaal van de tijd in dit prachtige berggebied gebruik te kunnen maken verblijf je deze nacht in een lokaal guesthouse, weliswaar eenvoudig maar zeer gezellig en gezegend met een schitterend uitzicht over de omgeving. Yusufeli is overigens ook een van de weinige plaatsen in Oost-Turkije waar je kunt raften!

Yusufeli. Bezoek aan een kerkje uit de 10e eeuw. Yusufeli. Vruchtje van de moerbeiboom. De smaakt lijkt op die van frambozen. Yusufeli. Oogsten van de vruchtjes van de moerbeiboom. Yusufeli. Ons hotel ligt aan een rivier die met donderend geraas stroomt. Gelukkig hadden we een kamer aan de zijkant en kon het raam dicht. Anderen troffen het slechter met een kapot raam aan de rivier. Yusufeli. We hebben kattenbrokjes bij ons. Overal maken we vrienden. Deze kat is zo enthousiast, dat hij probeert om langs mijn broekspijp omhoog te klimmen.

Dag 10 Yusufeli - Ani - Kars
De weg door de Çoruh- en Oltu-vallei, richting Kars, wordt in reisboeken terecht beschreven met superlatieven als 'spectaculair' en 'dramatisch'. Je reis voert door het onherbergzame en zeer dun bevolkte landschap van Oost-Turkije, dat overgaat in de glooiende, uitgestrekte Anatolische hoogvlakte met zijn kuddes runderen, schapen en paarden. Langs de weg zie je Georgische kerkjes en vestingen en de typerende, op de harde winters gebouwde dorpjes. De huizen zijn half ondergronds gebouwd en ter isolatie bedekt met een dikke laag grond. Bij de Armeense grens liggen de ruïnes van Ani, de oude Armeense hoofdstad. Voor zijn verwoesting door de Mongolen woonden hier wel 100.000 mensen. Een bezoek aan Ani is een indrukwekkende ervaring: massieve muren en restanten van kerken en paleizen rijzen op vanuit het vlakke, weidse landschap, in een sfeer van totale verlatenheid. Overnachten doen we in het overwegend Koerdische Kars. Daar bepalen paarden en wagens het straatbeeld. Een sfeervolle stad! Omdat het voorjaar hier net begonnen is, staan de bergweiden in bloei.(2000 mtr boven zeeniveau)

Op de hoogvlaktes (2000 mtr) lopen overal kudden met koeien en schapen. Armeense wachttoren aan de grens. Grens met Armenië. Armeense ruïnestad Ani. Mest drogen voor in de kachel en op te koken.

Dag 11 Kars - Ararat - Dogubayazit
Over de hoogvlakte langs de Armeense grens bereik je het gebergte waarvan de bekende Ararat met zijn 5165 meter de hoogste top vormt. De Ararat, die altijd bedekt is met sneeuw en ijs, speelt een grote rol in Christelijke, Armeense en Arabische religieuze overleveringen. Dit zou de berg zijn waarop de Ark van Noach strandde, en er zijn meerdere wetenschappelijke expedities georganiseerd om de restanten van de Ark te zoeken - tot nu toe zonder resultaat. Je stopt bij het aan de voet van de Ararat gelegen plaatsje Dogubayazit. Evenals Kars is dit stadje overwegend Koerdisch. Bij Dogubayazit ligt de meest fotogenieke ruïne van heel Turkije: het sprookjesachtige Ishak Pasha Paleis. Van binnen en buiten is het prachtig gedecoreerd. Het geeft je een goede indruk van de weelde en decadentie waarin sommige van de rijkste land- en krijgsheren tijdens het Ottomaanse rijk geleefd hebben.

Dogubayasit. Het Ishak Pasha paleis. Dogubayasit. Decoratie in het Ishak Pasha paleis. Dogubayasit. Eetzaal in het Ishak Pasha paleis. Ararat. Hoogste berg van Turkije.(5165 meter) Ararat. Hier zou de Ark van Noach gestrand zijn. Ararat. Art impression van de Ark van Noach.

Dag 12 Dogubayazit - Van-meer, vrije middag
Een kronkelige bergweg brengt je richting Van. Het grillige vulkanische gesteente langs de route versterkt de sfeer van verlatenheid die zo kenmerkend is voor het noordoostelijk deel van Turkije. In de buurt van Muradiye kom je langs een prachtig gelegen waterval, waar je thee kunt drinken op een terrasje. De stad Van ligt aan het gelijknamige Van-meer, volgens de Koerden 'de parel van Koerdistan'. Het helderblauwe water contrasteert dan ook schitterend met de omringende bergen. Het kasteel van Van is hoog boven de stad op een bergkam gebouwd. In oorsprong is het al bijna 3000 jaar oud! Wil je graag tapijten kopen, of zilverwerk? Daarvoor is Van de plek!

Bezoek aan een tapijt knoperij. Van. Op de bazaar wacht een bakfietser op een volgend klusje. Van. Op de bazaar.

Dag 13 Van- fac. excursie Akdamar eiland - Tatvan
Deze dag kun je vrij je gang gaan. Wil je mee op een facultatieve excursie, dan kan dat ook. Een bootje brengt je dan naar het eilandje Akdamar, in het Van-meer. Daar staat niet alleen een prachtig bewaarde Armeense kloosterkerk, je kunt hiervandaan ook een frisse duik nemen in het sodahoudende water. Na de excursie reizen we door naar Tatvan. Liefhebbers kunnen daar met lokaal gehuurd vervoer een facultatieve excursie maken naar de Nemrut Dagi-krater, niet te verwarren met de bekendere naamgenoot die je later op de reis aandoet. Je hebt dan een adembenemend uitzicht op de cirkelvormige kratervloer en de daar levende nomaden.

Van-meer. Aan de buitenkant van de kerk op het eilandje Akdamar staan bijbelse taferelen. Hier zie je David en Goliath Van-meer. Schildpad op het eiland Akdamar. Van-meer. Hop op het eiland Akdamar. Klaprozen aan de oever van het Van-meer.
Tatvan. Excursie naar de Nemrut Dagi krater. Tatvan. Excursie naar de Nemrut Dagi krater. Breiende vrouw aan de over van het kratermeer. Tatvan. Avond in de Nemrut Dagi krater.

Dag 14 Tatvan - Diyarbakir
Vandaag laat je de hoge bergen van het Koerdisch bergland achter je en daalt af naar het oude tweestromenland tussen de Tigris en de Eufraat, waar binnen de granieten muren de levendige stad Diyarbakir ligt. Voor Diyarbakir is elke beschrijving ontoereikend. De zware, bijna geheel intacte stadsmuur met 72 torens en 5 poorten, de vele moskeeën met ieder hun minaret in eigen stijl, de grote en drukke oosterse bazaar, de net buiten de muren stromende Tigris, de gezellige theetuinen, de arme maar zeer kleurrijke Koerdische wijk aan de buitenkant van de muur en de zeer gemengde bevolking geven Diyarbakir een onvergelijkbaar levendige, 'oriëntaalse' sfeer. Door de kleine afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden heb je de tijd om alles te bekijken en de unieke sfeer op je in te laten werken. Overnachting in Diyarbakir.

Dorp bij Tatvan. Kinderen willen graag op de foto. Tatvan. Brood bij een bakkerij. Tatvan. Koepel in de moskee. Mesopotamië. Koeien drinken uit de Tigris.
Mesopotamië. Oude brug over de Tigris. Diyarbakir. Kaas en olijven. Diyarbakir. Gevlochten kaas drijft in water. We vinden het niet lekker. Diyarbakir. Thee drinken op de stadsmuur van Diyarbakir.

Dag 15 Diyarbakir - Mardin - Sanliurfa (Urfa)
Vanuit Diyarbakir reis je naar het zuiden, naar Mardin. Dit is een lange reisdag. Onderweg bezoek je het Deyrul Zafaran klooster, letterlijk het 'saffraan kleurige' klooster. Dit klooster is nog steeds in gebruik en kan - meestal - bezocht worden, waarbij een van de priesters je ondermeer de kapel en de kamer van de Patriarch van de Syrisch-orthodoxe kerk laat zien. Iets verderop ligt Mardin tegen een rotswand, met een weids uitzicht op de Syrische laagvlakte. Met zijn smalle, steile steegjes, bazaars, stijlvol gedecoreerde kalkstenen huizen en moskeeën heeft deze stad een heel Arabische sfeer. Aangekomen in Sanliurfa stap je opnieuw in een Arabische wereld. Urfa is een van de oudste ononderbroken bewoond gebleven steden ter wereld. Het wordt vaak gezien als het 'Ur der Chaldeeën' uit de Bijbel, waar Abraham geboren werd. Omdat het Oude Testament voor de Islam onderdeel uitmaakt van de Koran is het een van de belangrijkste pelgrimsplaatsen uit de Islamitische wereld.

Monniken in een klooster bij Mardin. Ezel in Mardin. Vroeger zag je hier veel ezels, maar tegenwoordig zie je ze niet veel meer. Mardin. Jonge ondernemers proberen wat te verdienen met een kopieermachine op straat.

Dag 16 Sanliurfa, vrije dag
Voor Sanliurfa heb je een hele dag de tijd. Het hele complex van moskeeën en parken rondom de grot waar Abraham geboren zou zijn is een van de belangrijkste bezienswaardigheden en een belangrijke bedevaartsplaats. Vlakbij ligt de prachtige poel van Abraham, waar Abraham op een brandstapel ter dood werd veroordeeld door de Assyrische koning Nimrod. God veranderde het vuur in water en de kolen in vissen. Abraham zelf werd door de lucht geworpen en kwam terecht in een rozentuin. De vissen die nu nog in de poel zwemmen zijn dan ook heilig! Vergeet ook een bezoek aan de Ulu Çami niet, een van de mooiste moskeeën van Turkije. Natuurlijk kun je ook heerlijk dwalen over de bazaar, waar de kooplieden, net als in vroeger tijden, op matjes voor hun winkeltjes zitten. De stad wordt beheerst door de citadel, door Alexander de Grote gebouwd in de tijd dat de stad Odessa heette. Als je wilt kun je een bezoek brengen aan het sfeervolle dorpje Harran, dat bekend staat om zijn typische bijenkorf-vormige woningen en zijn ruïne van de eerste Islamitische Universiteit. Hier adem je de sfeer van verhalen uit de bijbel.

Urfa. Het is hier 37 graden. Efes is onze redder in nood. Urfa. Heerlijk eten. Aubergine gevuld met lamsgehakt. Het werkt zeeeer laxerend. Urfa. De Abrahamvijver met heilige vissen. Urfa. Toen Abraham hier op de brandstapel werd gezet, veranderde de vlammen in water en de kolen in vissen. De vissen zijn heilig en worden nog steeds gekoesterd. Urfa. De bazaar. Urfa. Er worden hier nog trapnaaimachines gebruikt.

Dag 17 Sanliurfa - Kahta, Nemrut Dagi
Vandaag steken we de de Eufraat over naar het noorden. Het hotel is gelegen in de buurt van Kahta van waaruit je de Nemrut Dagi kunt bezoeken. Je reist per bus naar de voet van deze beroemde berg, vanwaar je vervolgens nog een stuk per minibus aflegt omdat de bus daar niet goed kan komen (deze minibus moet je wel ter plekke betalen ad. € 5,- ). Daarna wandel je in 20 minuten naar de voet van de 50 meter hoge stenen piramide, waarin waarschijnlijk koning Antiochus I begraven ligt. Op de terrassen rondom deze piramide vind je kolossale 2000 jaar oude tronen en metershoge hoofden van godenbeelden en van Antiochus zelf. Tegen de achtergrond van het omringende gebergte een spectaculair geheel! We proberen om er tegen zonsondergang te arriveren zodat je het beste uitzicht krijgt.

Op weg naar Nemrut Dagi. Nemrut Dagi. Koning Antiochus I (80 na chr.) zou hier begraven liggen. Het monument is een eerbetoon aan hem. Nemrut Dagi. Koning Antiochus I (80 na chr.) zou hier begraven liggen. Het monument is een eerbetoon aan hem. Zoals je ziet, zijn de koppen van hun sokkels gevallen. Nemrut Dagi. Koning Antiochus I (80 na chr.) zou hier begraven liggen. Het monument is een eerbetoon aan hem. Zoals je ziet, zijn de koppen van hun sokkels gevallen. Onderweg. Rondom steden worden overal nieuwe flats neergezet.

Dag 18 Kahta - Göreme (Cappadocië)
De reisdag naar Cappadocië is lang maar mooi. Wij overnachten in Göreme, in het hart van deze streek. Cappadocië lijkt wel een sprookjesland vol elfenschoorstenen en puntmutshuizen. Miljoenen jaren geleden kwamen hier vulkanen tot uitbarsting, waarbij het terrein bedekt werd met een dikke laag as en lava. In de loop van de tijd veranderde dit in zacht tufgesteente in pasteltinten. Wind en regen maakten het af en 'beeldhouwden' de rotsen tot hun huidige bijzondere vormen. Een prachtig gebied om te wandelen, maar er is meer. Het Christendom drong hier vroeg door en ook daar zijn vele sporen van zichtbaar. In de zachte tufsteenformaties werden kerkjes uitgehouwen die vervolgens werden beschilderd met fresco's. Onder de dreiging van Arabieren trok men zich terug in complete ondergrondse steden waar men het lang vol kon houden. Nog steeds zijn de ronde, platte stenen te zien waarmee de gangen werden afgesloten. Overnachting in Göreme.

Wandeling bij Urgup. Theepauze. Urgup. Typisch landschap in Cappadocië. Urgup. Typisch landschap in Cappadocië. Wandeling bij Urgup.

Dag 19 Göreme
Tijdens je verblijf in Göreme heb je volop mogelijkheden. Wandelen door de wadi's rivierdalen), of naar de openluchtmusea van Göreme en Zelve. Of je verkent je omgeving te paard, per fiets of per scooter. Een bijzondere manier om Cappadocië te bekijken is vanuit een luchtballon, waarbij je boven de valleien en dorpjes zweeft. 's Avonds kom je lekker bij in een restaurantje, of met een massage in een traditioneel badhuis, de hammam. Overnachting in Göreme

Museum Urgup. Museum Urgup. Fresco in een kerkje dat is uitgehouwen uit de rotsen. Urgup. Typisch landschap in Cappadocië.

Dag 20 Göreme - Hattusas - Ankara
Vandaag brengt onze eigen bus je naar de oude hoofdstad van de Hittieten: Hattusas. De Hittitische koningen waren vooral tussen 1450 en 1200 v. Chr. zeer machtig en staken zelfs de Egyptische Farao's naar de kroon! De stad heeft een enorme omvang, en vooral de leeuwenpoort, de oude stadsmuren en de fundamenten van de grote tempel zijn het bekijken waard. Vlakbij deze antieke stad vinden we Yazilikaya, een tempelcomplex dat in een natuurlijke kloof werd gemaakt. De wanden zijn fraai gedecoreerd met reliëfs van vele goden. Als de Hittieten nieuw land veroverden, werden de lokale goden in ere gehouden, zodat zij uiteindelijk zo'n duizend goden vereerden! Hierna rijden we door naar de hoofdstad, Ankara waar je overnacht.

Hattusas. Dit is de oude hoofdstad van de Hittieten.(1300 v. Chr.) Soldaten uitgehouwen in de rotsen. Hattusas. Dit is de oude hoofdstad van de Hittieten.(1300 v. Chr.) De contouren van de gebouwen die er ooit gestaan hebben. Hattusas. Dit is de oude hoofdstad van de Hittieten.(1300 v. Chr.) Deel van de stadsmuur. Sommige stenen zijn op maat gemaakt. Ankara. Museum van de Anatolische beschavingen. Reliëf uit de tijd van de Hittieten. Ankara. Straatje in oud Ankara.

Dag 21 Halve dag vrij in Ankara. Rit naar Istanbul.
Toen Atatürk president werd van de nieuwe republiek, verloor Istanbul de functie van hoofdstad - daar hadden immers de vroegere regenten geheerst, en bovendien lag het geografisch niet centraal. In Ankara is nu het imposante mausoleum van deze leider te zien. Een wandeling door de nauwe straatjes met Ottomaanse huizen doet je vergeten dat je in een wereldstad loopt, tot je één van de uitkijkpunten vindt en de gigantische stad aan je voeten ziet liggen. Ankara is bovendien de trotse eigenaar van het Museum van Anatolische beschavingen, één van de beste musea van het land. Het herbergt kunstschatten herbergt uit alle periodes van de Turkse geschiedenis, maar is met name gespecialiseerd in de oudste beschavingen zoals de Hittitische en de Assyrische. In de loop van de dag rijd je door naar Istanbul waar je laatste avond kunt doorbrengen.

De laatste avond eten we op de Galata brug in Istanbul. Istanbul. Bosporusbrug. Istanbul. Blauwe moskee.

Dag 22 Terugvlucht van Istanbul naar Schiphol.