Elephant Nature Park   23 november tot 1 december 2013



Dag 1. Chiang Mai - ENP   (zaterdag 23 novermber 2013)
Aansluitend op onze rondreis door Thailand hebben we een verlenging geboekt naar ENP (Elephant Nature Park). We gaan daar als vrijwilliger aan het werk. 's Morgens van acht tot tien en 's middags van half twee tot half vier. Werktijden zijn bij benadeing. Meestal korter, soms langer. Je hebt veel vrije tijd om van de olifanten te genieten. ENP is een plaats waar misbruikte, mishandelde, zieke of oude olifanten verzorgd worden. Tevens herbergt het park zo'n 400 honden en tientallen katten. Twee nestjes kittens krijgen dagelijks bezoek van ons. De parkleiding is er blij mee, want de dieren moeten aan mensen wennen.

Klik hier voor een filmpje.

De trein rijdt al twee maanden niet wegens werkzaamheden. Vandaar dat we met de bus reizen. We arriveren om half zes in de ochtend met de nachtbus uit Bangkok in Chiang Mai. Deze plaats ligt in het noorden van Thailand. We zouden opgehaald worden, maar zien niemand van ENP. Na een kwartiertje verschijnt er een man met een briefje met onze namen. Hulde aan Khiri Travel (de lokale reisorganisatie) die dit allemaal regelt.
ENP is nog zestig kilometer rijden. Aangekomen in het park, kunnen we gelijk aanschuiven aan het ontbijt. Een opdringerige kat loopt over de tafel. Op de grond zetten helpt niet. Dan maar naar een andere tafel. This is ENP. Twee brave honden zitten ons zielig aan te kijken. Ze weten zich te gedragen en we kunnen ongestoord eten.
Onze huisvesting bestaat uit een Spartaans ingerichte kamer met tweepersoonsbed en klamboe. Op de veranda liggen honden en dertig meter verderop staan olifanten.

Of we gelijk al aan het werk willen? Ja, dat willen we wel. Voor we het weten staan we met scheppen en kruiwagens poep te ruimen. De groep bestaat uit Duitsers, Australiërs, Canadezen, Engelsen, Fransen en Amerikanen. Een paar keer moeten we een veilig heenkomen zoeken. Yindee (drie maanden oud olifantje) en haar moeder en tantes zijn "not happy". Dat zegt onze begeleider. De dieren lopen trompetterend heen en weer. Als de rust is weergekeerd, kunnen we vlak bij Yindee komen. Het diertje loop me bijna omver.
Na het poepruimen met een man of twintig een vrachtwagentje met pompoenen gelost. We vormen twee lijntjes en geven de pompoenen door.

's Middags is er kennelijk niets te doen. Met een vrachtwagen worden we een paar kilometer stroomopwaarts gebracht. Zittend in de binnenband van een auto zakken we de rivier af. Bij het park gaan we weer aan wal. Tubing wordt het genoemd. Naar het Engelse woord tube.
's Avonds voeren kinderen een dansje op. Wat een geweldig eerste dag in dit park.

Onze Spartaans ingerichte kamer Uitzicht vanaf de veranda voor onze kamer. Op weg naar het poepruimen. Poepruimen in het nachtverblijf van de ollies. Hele grote drollen. Yindee. Een drie maand oud mannetje. Kinderen voeren 's avonds een dansje uit.
Dag 2. ENP  zondag
Ondertussen hebben we wat instructies gekregen. Honden met een rode halsband niet aanhalen. Ze kunnen bijten. Bij het voeren van de olifanten achter de rode streep blijven. Zonder begeleiding van het personeel mogen we niet in het gebied komen waar de grijze reuzen los rondlopen.

's Nachts verblijven de fanten in een nachtverblijf of ze liggen aan de ketting. Overdag wandelen ze over het terrein met hun mahout. Iedere olifant heeft zijn eigen mahout. Sommige ollies worden "uitgelaten" in de jungle. Andere lopen door de rivier naar de overkant om daar te foerageren. Op gezette tijden komen de mahouts met hun dieren naar het platform waar wij en de dagjesmensen ze kunnen voeren. Ieder olifant heeft zo zijn eigen menu. Sommige oude hebben geen tanden meer en krijgen gepelde bananen en geschilde meloenen. Andere kunnen de schillen niet verteren en hebben ook een aangepast menu. Het eten wordt voorbereid in de "Elephant kitchen".

Vandaag (zondag) zijn we eigenlijk vrij, maar er is altijd wel wat te doen in de Elephant Kitchen. René pelt een paar honderd bananen en Heleen schilt een paar manden meloenen.

We verhuizen naar een kamer met badkamer. Deze kamer is beter ingericht dan de vorige. Er is een houten stelling waar je wat in kwijt kunt. Een hond nodigt zich zelf uit en gaat midden in de kamer liggen. Met zachte dwang krijgen we hem weer naar buiten. Hij kijkt zielig met een schuin koppie, zoals alleen honden dat kunnen.

's Middags geen werkzaamheden. We lopen wat rond, voeren olifanten en bezoeken de kittens. Het olifant voeren moet je even onder knie krijgen. Het dier krult zijn slurf en in de krul leg je het voedsel. Met je andere hand kun je de slurf even aaien. De huid heeft iets weg van fijn schuurpapier. Heleen doet het met links en dan neemt het slurfje je hand mee. Sommige olifanten zijn blind geworden door de zware mishandelingen. Bij deze stumpers moet je even tegen de slurf tikken, zodat ze weten dat er wat te eten valt. Bij de olifanten die aan een kant blind zijn, moet je aan de goeie kant staan.

De ”elephant kitchen” Een paar honderd bananen pellen. Meloenen schillen. Dit is voor één olifant. De manden mogen niet verwisseld worden. Iedere olifant heeft een ander menu. Heleen is links en dan zit je hand tussen de slurf en de meloen. Drie van de zeven kittens. Een paar keer per dag gaan we bij de poezen op bezoek.
Dag 3. ENP  maandag
In de ochtend staat er geen werk op het programma. We lopen hopeloos uit de pas met de rest van de vrijwilligers. De vrijwilligers week loopt van maandag ochtend tot zondag middag. Vanmorgen komen de nieuwe vrijwilligers aan. Het hele programma is hier op ingesteld. Vandaag is dus de introductie. Geen idee waarom wij van zaterdag tot vrijdag mochten komen. Erg ongebruikelijk en onhandig. We melden ons weer in de elephant kitchen. Deze keer worden we ingezet bij het meloenen wassen. Het gif moet eraf. Uiteraard gebeurt dit alleen met de meloenen die ongeschild naar de dieren gaan. Vervolgens nog wat schil en snijwerk verricht.

We brengen veel tijd door op het platform bij de olifanten. Navann (1 jaar oud) en Dok Mai (7 maanden) zitten elkaar achterna. Een prachtig schouwspel. Om tien uur, half elf en elf uur wordt er gevoerd. Iedere keer is er een andere groep dagjes mensen aan de beurt. Iedere keer zijn er ook andere ollies bij het platform. De mahouts weten precies hoe laat ze met hun geslurfde metgezel bij het platform moeten zijn. Dat geldt ook voor het badderen in de rivier. Terwijl de ene groep dagjesmensen aan het voeren is, doet een andere groep beestjes in bad. Het is goed georganiseerd. 's Middags om vier uur, als de dagjes mensen weg zijn, zijn wij aan de beurt om te voeren en te wassen.

's Middag zien we een introductie film. We zien hoe het park tot stand gekomen is. Lek Chailert is de grote motor achter dit project. Ze leeft voor de olifanten en is op geen enkel winstbejag uit.

Heleen laat 's avonds haar voeten masseren.

Meloenen wassen. Voet. Slurf. Dok Mai (links) en Navann (rechts) spelen tikkertje. Navann (1 jaar oud) en Dok Mai (7maanden). Dit is 100% ENP. Altijd een kat en/of een hond in de buurt. Voetmassage.
Dag 4. ENP  dinsdag
Terwijl we aan het ontbijt zitten, komen de olifanten uit de nachtverblijven. Traag lopen de grote viervoeters langs het platform waar we van ons gebakken eitje zitten te genieten. Het eten is overigens prima in orde. Lunch en diner bestaan uit een uitgebreid buffet. Zie epiloog 2 onderaan deze pagina. Alles is vegetarisch. Het enige vlees dat hier gegeten wordt, is het vlees in de blikjes kattenvoer. Wat er in de hondenbrokken zit, weet ik niet.

Na het ontbijt gaan we poepruimen en lossen een vrachtwagentje meloenen. We lopen met twee olifanten mee die naar de jungle gaan om uitgelaten te worden. Onderweg komen we langs de hondenkennel. Als je naar binnen gaat, heb je minstens drie honden om je heen die aandacht willen. We lopen langs de huisjes waar de mahouts met hun gezinnen wonen.

In de middag gaan we onkruid en maïsafval harken. Achter in een pickup truck worden we weggebracht met harken en rieken. Het is zwaar werk in de tropische warmte. Gelukkig verdwijnt de zon achter de wolken, anders was het niet vol te houden geweest.

Aan het eind van de middag krijgen we een lezing van Lek. Zij is de drijfveer achter dit park. We leren dat in Thailand wilde olifanten beschermd zijn, maar dat tamme olifanten onder de noemer vee vallen. Vee geniet geen enkele bescherming. Een wetswijziging zou het mooist zijn, maar dit land heeft grotere problemen dan mishandelde olifanten. Ze laat een filmpje zien hoe olifanten getemd worden. Het gaat er beestachtig aan toe. Verschrikkelijk om te zien. De olifanten die in dit park geboren zijn, zullen dit nooit ondergaan, belooft ze.

's Avonds wordt er een spoedcursus Thais gegeven. We moeten goed opletten, want vanaf de volgende dag zal alles in het Thais gaan, grapt de begeleider. We leren een kinderliedje. Chang chang chang. Chang betekent olifant. Dat kunnen we goed onthouden omdat er een bier is dat zo heet.

De eettafels staan net buiten het bereik van de slurf. Heleen achter de kruiwagen. In de hondenkennel maak je makkelijk vrienden. Olifanten op weg naar de jungle om even echt olifant te zijn. Heleen en René met een olifant in zijn natuurlijke omgeving. Met harken en rieken opweg naar het boerenland. Animal resque transport. Deze wagen wordt ook gebruikt voor leerlingen vervoer van en naar de school. Bergjes afval maken in de tropische warmte. Gelukkig gaat de zon schuil achter de wolken. 's Avonds krijgen we een spoedcursus Thais. Chang betekent olifant. Dat wisten we al van het bier. Olifanten badderen doen we met een emmertje. Twee dikke vrienden. Kennismaken met Navann. Een mannetje van een jaar. Mahout pelt een banaantje voor zijn ”kleinkind”.
Dag 5. ENP  woensdag
Vandaag gaan we olifantsgras snijden. Je voelt het al aankomen, Olifantsgras is heel groot gras. Meer te vergelijken met onze rietstengels. Eerst meer dan een uur hobbelen achterin een grote vrachtwagen over een slechte weg. Gelukkig laat vandaag de zon het afweten. Wij snijden het gras en de Thais bundelen het met een touwtje of bamboestengel. Er is al rekening gehouden met de zware omstandigheden voor ons westerlingen met een kantoor conditie. Er gaan een stuk of vier Thais mee om de productie enigszins op peil te houden. Lunchen doen we onder een boom in de schaduw. Er is een vat met ijsklontje meegegaan. In de loop van de middag is dat koud water. Een compliment voor de organisatie is op zijn plaats. ENP verstrekte werkhandschoenen en oude shirts met lange mouwen. We dragen het gras naar de weg, zodat het opgeladen kan worden. Bovenop het gras rijden we terug naar het park. Een jongensdroom om boven op een vrachtwagen door het land te rijden. Het landschap is prachtig. Bananenbomen, orchideeën en ander kleurig spul staan langs de weg. Planten die bij ons in de huiskamer staan, groeien hier gewoon in het wild. Heleen zit in de cabine. Omdat de wagen nogal hoog opgeladen is, ziet ze geen kans om naar boven te klimmen.

Na terugkomst is er nog tijd over om van de olifanten te genieten.

De vrachtwagen voor het olifantsgras. Heel hoog gras snijden. Het gras wordt naar de weg gebracht. Laden van de vrachtwagen. Bovenop het gras gezeten, rijden we terug naar het park. Olifanten bij het platform.
Dag 6. ENP  donderdag
De ochtendklus vindt plaats in de elephant kitchen. We kennen het klappen van de zweep. Gebukt meloenen en pompoenen wassen, doet pijn in je rug. Als ervaren keukenmedewerkers beginnen we uit onszelf met meloenen schillen. We ontvellen vier à vijf manden, zodat ze voor de hele dag genoeg hebben.

Om tien uur gaan we naar een school. Een ritueel dat iedere donderdag plaats vindt. De school probeert om de kas wat te spekken. We kunnen door leerlingen gebakken koekjes kopen en iced coffee. Heleen maakt onder begeleiding van een leerling een armbandje. Als het klaar is, mag ze haar eigen werk kopen. De oudere leerlingen spreken Engels en staan achter de kraampjes. Er is een groepje jongeren uit Hong Kong, Ze geven Engelse les op de school. Een knulletje van een jaar of zes neemt me bij de hand en trekt me mee de klas in. Of ik wat wilde inkleuren en tekenen. Kennelijk een opdracht van de juffrouw. Als het werkje klaar is, toont hij het trots aan haar. Helaas moeten we weer terug naar het park. Ik weet dus niet wat voor cijfer ik gekregen heb.

Na de lunch gaan we bananenbladeren verzamelen. Met een sikkel aan een stok snijd ik de bladeren af. Heleen sjouwt ze naar de truck. Daarna lopen we terug naar het park. Onderweg vertelt onze begeleider over wat er allemaal groeit en bloeit hier. Koffie, mango's, pomelo's en andere tropische lekkernijen.

We sluiten de dag af met een biertje op het platform met uitzicht op onze grijze vrienden. Navann speelt met aan elkaar geknoopte fietsbanden. Klik hier voor een filmpje. Ze zijn hier goed van vertrouwen. Als de bar en de winkel dicht zijn, staat er een grote koelkast met limo en bier. Op de koelkast staat een emmertje met wisselgeld. Of je zelf wilt afrekenen. Overdag kun je drank uit de koelkast halen. Met een briefje op de koelkast word je gevraagd om in de winkel af te rekenen. Niemand heeft er zicht op, maar gelukkig kan het hier zo. Koffie, thee en drinkwater zijn inclusief het verblijf. Veel geld uitgeven doen we niet. Om toch van ons geld af te komen, kopen een stel houten olifantjes. De mahouts snijden ze zelf om wat bij te verdienen.  Ze worden verkocht in de winkel.

Het Thaise personeel van de elephant kitchen. Schoolklas. Werkje inkleuren. De opdracht is in het Engels. Is dit het Thaise alfabet of zijn dit de leestekens? Bananenbladeren snijden. De bladeren naar de truck brengen. Truck met bladeren en vrijwilligers. Mahout snijdt houten olifantje. Schuren van het werkstuk. We kopen drie houten olifanten. Olifant met oorknopje. De volgende dag zat er een zilverkleurig knopje in. Kinderen doen het leuk bij de olifanten. Navann gaat liggen na het spelen met de fietsbanden. Uitzicht vanaf het platform.
Dag 7. ENP - Bangkok   vrijdag
"Elephant walking" staat op het werkrooster. We krijgen allemaal twee trossen bananen en wandelen met de begeleider het terrein op. Het is de bedoeling om de olifanten van dichtbij te leren kennen. We beginnen bij de kleine Yindee en haar moeder en tantes. Het viertal is onrustig en trompettert er op los. We mogen niet te dichtbij komen. De mahout geeft de bananenbladeren van gisteren aan de olifanten. Handig gaat een olifant met haar poot op de steel van het blad staan en ritst met haar slurf het groen er vanaf. Zonder dat we van onze bananen afkomen, lopen we verder. Even later treffen we een ander stel fantjes. Een deel van de bananen verstoppen we achter een boom. Anders eten ze alles op. Wat zijn het toch een grote lieve dieren. De mahouts houden alles in de gaten. Zonder toestemming van de mahout mag je de dieren niet benaderen. We vervolgen onze wandeling over het terrein. We treffen een olifant die mank loopt. Zij heeft haar poot gebroken in de bosbouw. De eigenaar heeft geprobeerd om nog te fokken met het dier, maar tijdens de daad heeft de stumper haar rug gebroken onder het gewicht van een veel te zwaar mannetje. Eten kan ze nog als de beste. Als ze te weinig krijgt, weigert ze om de slurf in de bek te doen. Er moeten eerst wat bananen bij voordat ze de moeite neemt om de slurf naar de bek te brengen. Met weinig neemt ze geen genoegen.

Om half vier moeten we bij de receptie zijn, omdat we om vier uur vertrekken. Plotseling staat er een chauffeur voor ons. Hij komt ons ophalen. Waarschijnlijk geregeld door Khiri Travel. Met een busje worden we naar het busstation gebracht. Veel te vroeg. De bus gaat pas om half negen. We stallen de bagage bij een koffietent en zoeken een internetcafé. Het laatste berichtje gaat naar Nederland. We nemen een biertje in een restaurantje en eten er gebakken noedels bij. De nachtbus brengt ons naar Bangkok.

Yindee, zijn moeder en de kindermeisjes. Olifanten ontmoeten in het veld tijdens de ”elephant walk”. Heleen dresseert een grijze reus. Met één banaan neemt deze olifant geen genoegen. Haar op de rug van een olifant.
Dag 8. Bangkok   (zaterdag 30 november 2013)
Moe van de nacht in de bus en van de werkweek in ENP. Veel doen we niet vandaag. Slapen en terrasje zitten. We voelen nu pas hoe vermoeiend de week is geweest. Spijt hebben we er niet van. Het was een geweldigen ervaring. Morgen vliegen we naar Nederland.


Epiloog 1. Katten en honden
Op diverse plaatsen in het park zijn kattenverblijven ingericht. Een meter boven de grond is een hokje met rieten dak gebouwd. Katten kunnen hier een veilig heenkomen zoeken als de honden vervelend zijn. Iedere dag staat er schoon water en kattenbrokjes. We zien iedere keer dezelfde katten in dezelfde hokjes. Ze zijn honkvast.

Kattenhuisje. Kattenhuisje. Kattenhuisje. Kattenhuisje met vier kittens. Ze zitten overal op en onder. Overal honden. Zelfs op tafel. Overal honden.
Epiloog 2. Keuken en eten
Eten is inclusief. Net als koffie, thee en drinkwater. Heleen maakt foto's in de keuken. Twee maal daags is er een uitgebreid buffet met uitsluitend vegetarische gerechten.

De keuken. De keuken. Voorbereidingen voor het buffet. Een van de vele gerechten. Nog een stel. Gelukkig maken ze het niet te pittig. Groenteschotel. Niet alleen de olifanten krijgen meloen.

Terug naar boven