Het nest van een roodborstje
Nesteldrang
Nesteldrang

Op 10 april 2005 ontdekken we een roodborstje met nestmateriaal in de tuin. Ik haal een hand bladeren uit het bos en de roodborst gaat hier onmiddellijk mee aan de slag.

Broeden

Op 25 april zit het dier op het nest. In de hoek van de tuin, tussen de klimop, onder de dakgoot. Een goede keus want er valt heel wat regen dit voorjaar. Het mannetje komt regelmatig langs om het vrouwtje te voeren. Dat doen ze op de rand van de schutting. Het is me helaas niet gelukt om dit te fotograferen.

Broeden
De fotograaf
De fotograaf

Met behulp van een spiegeltje kan ik foto's maken van het nest. Heb ik toch nog een spiegelreflex camera. Het roodborstje is erg moedig en vliegt me aan. Hij raakt mijn hand.

Eieren

29 april.
Als het beestje even het nest verlaat, maak ik een foto. We tellen zes eieren.

Eieren
Net uit het ei
Net uit het ei

Op donderdag 5 mei komen ze uit het ei.

Voeren

Vanaf dat moment vliegen de ouders de hele dag met voedsel om zes snavels te vullen. De gemiddelde duur van een voedselvlucht is twee en een halve minuut. De turn around tijd is ongeveer 10 seconden. (turn around tijd = de tijd tussen twee vluchten)

Voeren
De eerste dag
De eerste dag

5 mei.
Bij een klein geluidje gaan de bekjes wagenwijd open.

Drie dagen oud

7 mei.
De diertjes hebben alleen maar een beetje dons. Links in beeld is een klein kaal vleugeltje te zien. Moeders zit nog regelmatig op het nest om de jongen warm te houden. We tellen zes jongen.

Drie dagen oud
Vijf dagen oud
Vijf dagen oud

9 mei.
Ze groeien als kool. Er komen veertjes op de vleugels en de oogjes gaan een beetje open.

Zeven dagen oud

11 mei.
De kale koppies zijn begroeid en de snaveltjes worden wat puntiger. We tellen de laatste dagen nog maar vijf jongen. Later blijkt dat er toch nog zes zijn. Kennelijk zit er iedere keer een verstopt onder zijn broertjes en zusjes.

Zeven dagen oud
Voedsel
Voedsel

Een snavel vol met insecten. Beide ouders voeren de jongen. Af en toe zie ik twee roodborstjes in de tuin die elkaar voeren. Is dit pa die ma voert of andersom? Geen idee.

Negen dagen oud

13 mei.
Vandaag hoor ik ze voor het eerst piepen. Er is er een die zijn koppie over de rand van het nest steekt. (vanaf nu maak ik foto's zonder spiegeltje)

Negen dagen oud
Tien dagen oud.
Tien dagen oud.

14 mei.
Familie portret.

Dertien dagen oud

17 mei.
Als ik de klimop opzij doe om een foto te maken, pikt er een jong in mijn vinger. Het nesthaar heeft plaats gemaakt voor veren.

Dertien dagen oud
Veertien dagen oud
Veertien dagen oud

18 mei.
Het nest wordt te klein. Het is echt dringen. Bijna klaar om uit te vliegen.

Gevulde koek

18 mei.
De jongen krijgen van alles te eten. Zelfs stokbrood en gevulde koek worden ingevlogen.

Gevulde koek
Uitvliegen
Uitvliegen

18 mei.
Om een uur of zeven 's avonds horen we een tik tegen het raam. Volgens een bekend liedje doen roodborstjes dat wel eens. Hier blijkt het om de eerste uitvliegende vogel te gaan die tegen het raam vliegt. Het diertje landt in de vensterbank. Wat opvalt is het ontbreken van een staart. De natuur heeft en steekje laten vallen. Zonder staart valt het niet mee om een fatsoenlijke vlucht te maken, weten we uit de luchtvaart.

Uitvliegen

18 mei.
Een ander landt op het slot van de schuttingdeur.

Uitvliegen
Uitvliegen
Uitvliegen

18 mei.
Heleen maakt een foto van een jong dat op een plantenbakje op de tuintafel even uitrust.

Uitvliegen

18 mei.
Om een uur of negen zit nummer drie klaar op de schutting om de wijde wereld in de vliegen. Het wordt straks donker en je houdt je hart vast met deze kwetsbare kunstenmakers. Ze landen op de grond en je kunt ze zo pakken. Een feestmaal voor katten en eksters.

Uitvliegen
Tweede uitvliegdag
Tweede uitvliegdag

19 mei.
Ik ben al vroeg uit de veren. Er zitten nog twee jongen in het nest. In de bosjes bij de supermarkt, waar we naast wonen, hoor ik een zacht gepiep. Sinds gisteren herken het geluid van jonge roodborstjes. De volwassen roodborst verdwijnt af en toe in de bosjes met voer.

Nazorg

19 mei.
In de tuin wordt ook gevoerd.

Nazorg
Buitenlamp
Buitenlamp

19 mei.
Om negen uur is het nest leeg. Er zitten nog twee vogeltjes in de tuin.
Mooie landingsbaan, zo'n buitenlamp.

Noodlanding

19 mei.
Noodlanding op het hoofd van de fotograaf.

Om een uur zijn alle jongen uit de tuin verdwenen. De poes van de buren jaag ik een paar keer de stuipen op het lijf, omdat zij in de bosjes zit te loeren. De ouders komen af en toe stokbrood halen.

Noodlanding
Epiloog.

20 mei.
De dag na het uitvliegen zijn er twee jongen teruggekeerd naar onze tuin. De ouders verraden hun aanwezigheid, omdat ze ze komen voeren. Het is niet te geloven, maar terwijl we in de tuin zitten, vliegt er een jong de kamer in. Hij fladdert tegen het raam en landt in de vensterbank. Ze hebben toch iets met tegen het raam tikken.


Klik hier voor het nest van een roodborstjes in een fietstas.

Klik hier voor meer gegevens over roodborstjes.

     Terug naar boven