Dag 1 Schiphol-Beijing
Om vijf uur 's middags vertrekken we vanaf Schiphol naar Beijing. We vliegen elf uur en krijgen te maken met een tijdsverschil van zes uur.
We maken de reis met reisorganisatie Shoestring. Ze leveren een basispakket waarin de vlucht,
vervoer ter plaatse, hotel overnachtingen en een Chinees/Engels sprekende gids zijn inbegrepen.
Verder ben je vrij in je doen en laten. Tegen betaling kun je excursies maken met de gids. Je kunt ook zelf wat organiseren, zoals een
fiets huren, met een taxi of bus ergens heen gaan of een dagje uitslapen.
Dag 2 Beijing
In de ochtend komen we aan in het hotel Beijing. Even water kopen en naar de markt naast het hotel. Daarna een paar uur slapen.
In de loop van de middag lopen we naar de Tempel van de Hemel, die in het Park van de Tempel van de Hemel staat. Het is er een drukte van jewelste.
Chinezen zijn klein behuisd en brengen hun vrije tijd vaak in een park door. Er zitten mensen te kaarten of te schaken.
Anderen zijn aan het zingen, musiceren of doen gymnastische oefeningen. Thai chi of iets dat op Nederland in Beweging lijkt.
Dag 3 Beijing
In het hotel huren we twee fietsen. De baliemedewerker pompt de banden op. We zetten koers naar het Plein van de Hemelse Vrede. (Tiananmen Plein)
Wat onmiddellijk opvalt, is dat afslaand verkeer kennelijk voorrang heeft op fietsers en voetgangers.
Ze rijden gewoon door over zebra's. Zelfs al heeft de voetganger groen licht moet je toch uitkijken. We kunnen er niet aan wennen.
Zebra's hebben hier geen enkel nut. Ieder moment kan er een auto de hoek om komen die probeert door te rijden.
Later vind ik op internet dat rechtsafslaand verkeer in China inderdaad voorrang heeft. Ze mogen zelfs door rood rijden.
Het Plein van de Hemelse Vrede heeft enorme afmetingen. Het mausoleum van Mao wordt goed bewaakt door militairen.
Op het plein houden politie agenten met Segways de boel in de gaten.
Ten noorden van het hemelse plein bevindt zich de Verboden Stad. Een indrukwekkende verzameling gebouwen, waarmee men in het jaar 1422 is begonnen met bouwen.
Van hieruit werd honderden jaren lang China geregeerd door de vele keizers. Sommige kwamen maar zelden buiten de Verboden Stad.
In 1912 is de laatste keizer van de troon gestoten. De stad heeft de culturele revolutie overleefd en is nu een museum.
Sinds 1987 behoort de stad tot het werelderfgoed.
Dag 4 Beijing
Bezoek aan de Chinese muur. De Chinese Muur werd aangelegd als verdedigingswerk tegen rondtrekkende invasielegers vanuit het noorden.
Het eerste deel van dit bouwwerk stamt uit circa 200 v. Chr. Tussen 1350 en 1650 n. Chr. (Ming-dynastie) heeft de muur zijn huidige gestalte gekregen.
Het kunstwerk ligt een uur rijden buiten Beijing. We hebben geluk met het weer. De bakstenen barrière baadt in het zonnetje.
We wandelen een paar kilometer over de muur. Nou ja, wandelen? Het is overwegend trappen of en af lopen.
In de middag brengen we een bezoek aan het zomer paleis. Grote drukte hier van vooral Chinese toeristen. Het zomerpaleis is voorzien
van prachtige versierde daken. Bijna ieder plekje is bewerkt of beschilderd.
Op het meer varen rondvaartboten met Chinese daken en een drakenkop. De westerse toerist is een bezienswaardigheid.
Regelmatig worden we gefotografeerd of gefilmd.
Dag 5 Beijing-Pingyao
Fietstocht met een gids door de Hutong. De Hutong is een authentieke wijk van Beijing. Mensen wonen er met hele families in woningen met een binnenplaats.
Soms werden deze binnenplaatsen volgebouwd met woonruimte voor de kinderen.
Veel van deze hofjes zijn verdrongen door smakeloze grijze hoogbouw. We bezoeken een grote markt.
Vreemde groentes en eieren verkopen ze hier. Vlees is altijd vers, want de dieren worden geslacht waar je bij staat. Vis wordt levend verkocht.
We bezoeken de Drum Toren. Vroeger werd hier overdag m.b.v. een grote
trommel ieder uur de tijd geslagen. 's Nachts gebeurde dat in een andere toren met een grote bel. Je raadt het al: de Bel Toren.
's Middags luieren we wat in een parkje. 's Avonds vertrekt de nachttrein naar Pingyau.
Dag 6 Pingyao
In de ochtend komen we aan in Pingyao. We worden met een elektrisch wagentje opgehaald op het station. Het hotel heeft een prachtige binnenplaats.
De kamer in voorzien van een gigantisch stenen bed. Vroeger werd het warm gestookt door een rookkanaal. De voorloper van de elektrische deken.
Pingyao is een leuk ommuurd stadje. We maken een wandeling over de stadsmuur. Ze hebben hier een speciale motorfiets om brandjes in de smalle straten te kunnen bereiken.
Chinezen spelen kaart op straat en trekken de aandacht door er luidruchtig ruzie bij te maken.
Dag 7 Pingyao-Xian
Nog een dagje Pingyao. Het is lekker stil in de stad. Nou ja, er zijn wel veel mensen, maar er rijden voornamelijk elektrische brommers en wagentjes.
In andere steden stikt het ook van de elektrische brommers en scooters. 's Avonds vertrekken we weer met een nachttrein naar de volgende bestemming.
Dag 8 Xian
Onze reis is eigenlijk begonnen in het Asser museum in 2008. Het museum heeft toen een aantal beelden van het beroemde Terracotta Leger uit Xian naar Assen gehaald.
Heleen wilde meer van deze beelden zien. In 1974 zijn bij toeval deze duizenden soldaten en paarden ontdekt.
Het zijn overblijfselen uit het graf van keizer Qin Shi Huangdi (221-214 v. Chr.) Het leger diende om zijn graf te beschermen.
We lunchen met de groep. Meestal worden de gerechten op een draaiplateau gezet. Zo krijg je iedere keer een ander gerecht voor je neus.
Over het algemeen zijn het heerlijke gerechten. Af en toe zit er te pittig spul tussen.
In de middag bezoeken we de Big Wild Goose Pagoda.
Dag 9 Xian-Chengdu
Uitslapen en inkopen doen voor weer een nacht in de trein. Heerlijk deze reis.
We hoeven niet iedere dag vroeg in de bus te zitten om vervolgens tien tot twaalf uur door het land te rammelen over slechte wegen.
In de middag vertrekt de trein naar Chengdu. We reizen in zogenaamde hardsleepers. Drie bedden boven elkaar. De hardheid valt wel mee.
We slapen goed in de trein. Van te voren kopen we noedel maaltijden en bier. De spoorwegen leveren heet water om de maaltijden klaar te maken voor consumptie.
Heet water over de noedels, zakje groente en kruiden erbij en smullen maar met het bijgeleverde vorkje. Vaak is het pittig spul en is de helft van het zakje kruiden voor ons genoeg.
Dag 10 Chengdu
We lopen naar de Wenshu Tempel. De route loopt door een parkje langs een rivier. Chinezen vermaken zich in het park met zingen en gymnastieken.
Er wordt muziekles gegeven in de buitenlucht. Prettig in China is, dat er overal openbare toiletten zijn. Niet overal even netjes maar je kunt je boodschap
in ieder geval wel kwijt. Soms zijn er geen aparte toiletten of tussenschotjes. Je zit dus gewoon naast elkaar.
Mannen en vrouwen zijn overigens wel gescheiden.
Na een uurtje bereiken we de Wenshu Tempel. Het staat hier blauw van de (wie)rook. Je mag binnen geen foto's maken. Een monnik heeft de oplossing.
Je maakt gewoon foto's terwijl je buiten blijft staan.
We lunchen met dumplings. Groente en vlees in deeg verpakt en gestoomd. Toevallig komen we langs een metrostation. Dat scheelt een eind lopen
naar het Volkspark. De metro kost 24 euro cent of te wel 2 juan. De bus meestal twaalf cent of te wel 1 juan.
In het Volkspark is het een enorme heksenketel. Elektronisch versterkte muzikanten spelen zo hard mogelijk door elkaar. Op een rustig plekje zijn mensen bezig met het schrijven van Chinese karakters met water.
Het droogt snel op. Heeft dit een therapeutische werking of dient dit een religieus doel? We weten het niet.
Dag 11 Chengdu
Een bezoek aan de reuzen panda's mag je in Chengdu niet overslaan. Er is hier een fokcentrum voor deze dieren gevestigd. Na jarenlang onderzoek en ervaring lukt het om
pas geboren panda's in leven te houden. Vooral de jonge panda's hebben een grote aaibaarheids factor en een hoog knuffel gehalte. De dieren leven van bamboestengels.
Er leven er nog zo'n duizend in het wild. Te weinig om te overleven volgens de wetenschap. Vandaar dat geprobeerd wordt om het aantal te verhogen. Een moeilijke opgave,
want ze laten zich niet zo gemakkelijk fokken.
|
Leuk om te zien hoe de panda de bamboe stengel ontdoet van de bast en vervolgens het binnenste deel opeet. |
|
René voert de vissen in het Panda Park |
s'Middags gaan we naar een kookcursus. We zijn allemaal geslaagd voor de cursus Chinees koken.
Dag 12 Chengdu-Panzihua
Alweer een rustig dagje. 's Morgens nog een keer naar de Wenshu Tempel gelopen. De Tempel staat in een leuk buurtje met winkeltjes, straatverkopers en restaurantjes.
Lunchen met heerlijke dumplings. Ze eten hier ook kippenpoten. Zie foto. Aan het eind van de middag met de nachttrein naar Lijiang. Veertien uur treinen over een traject van 750 km.
Morgen worden we wakker in een andere stad om weer nieuwe indrukken op te doen.
Dag 13 Panzihua-Lijiang
In Panzihua stappen we vanuit de trein in de bus voor een rit van zeven uur.(310 km) T.g.v. een ongeval duurt het wat langer. Chinezen halen in als gekken.
Zelfs in onoverzichtelijke bochten gaat het feest gewoon door. Niets houdt ze tegen. Regelmatig zien we auto's die flink in elkaar zitten. Langs de weg zien we hoe
de rijstoogst aan de gang is.
De rit door een bergachtig gebied brengt ons in Lijiang Het plaatsje wordt overspoeld door voornamelijk Chinese toeristen. Er is een groot wandelgebied in het oude centrum.
Dag 14 Lijiang
Beetje rondwandelen in Lijiang. We klimmen naar de Wangu Toren en hebben een mooi uitzicht over de stad.
Dag 15 Lijiang
We huren twee stoere mountainbikes. De verhuurder prijkt in het Nederlands zijn waren aan. Buiten de stad zijn blanken een bezienswaardigheid.
Oude mannetjes op een bankje kijken alsof we van een andere planeet komen. Toevallig komen we bij dokter Ho. Een bekende kruidendokter volgens de reisgids.
Hij beweert dat Maxima en J.P. Balkenende bij hem op bezoek geweest. Op internet is hier echter niets over te vinden.
Dag 16 Lijiang-Zhongdian (Shangri-la)
Met de bus gaan we naar Zhongdian. Onderweg passeren we de Tiger Leaping Gorge. De Yangste Kiang (Gele Rivier) perst zich met donderend geweld door een nauwe kloof.
Via een wandelpad bereiken we het nauwste gedeelte van de kloof. Kosten nog moeite zijn gespaard. Het wandelpad loopt hier en daar door een tunnel in de rotsen.
Het water is niet geel maar grijs. Nou ja, we worden allemaal een beetje grijs met het klimmen der jaren.
Aan het eind van de middag bereiken we Zhongdian. (Shangri-la) Hier bevindt zich de grootste gebedsmolen ter wereld. Het ding weegt 60 ton.
Helaas krijgt het gevaarte onderhoudsbeurt en kunnen we er niet aan draaien. Zhongdian ligt op 3200 meter hoog aan de voet van de Himalaya.
De bewoners zijn Tibetanen. 's Nachts wordt het hier koud. In het hotel hebben we een elektrische deken op bed liggen.
Dag 17 Zhongdian
Met een lokale bus gaan we naar het Ganden Sumtseling Gompa. (gompa = klooster) Een prachtig complex. Bijna rijden we het klooster voorbij, maar we worden door
een Chinees uit de bus gehaald. Kennelijk weten ze dat toeristen met deze bus aankomen en hebben ze een mannetje opdracht gegeven om westerse toeristen uit de bus te vissen.
Hij brengt ons netjes naar een loket waar we een toegangskaartje kunnen kopen.
Dag 18 Zhongdian-Dali
We ontbijten op de overdekte binnenplaats van het hotel. Het ontbijt stelt niet veel voor, maar de entourage is prachtig. Met een bus gaan we naar Dali.
Onderweg zien we boeren die bezig zijn met de rijstoogst. De lunch gebruiken we onderweg met de groep. Onze gids heeft overal zijn adresjes.
Hij belt als we in de buurt zijn van een restaurant. Daar aangekomen, wordt binnen niet al te lange tijd de tafel vol gezet met gerechten.
Kosten bedragen 4,50 pp. + 1,10 voor een halve liter bier of 50 cent voor een cola. Koffie is in verhouding duur in China. Twee à drie euro voor een bakkie.
Een kopje koffie is dus net zo duur als een liter bier. Nou dan weet je wel wat je moet bestellen.
Dag 19 Dali
Een kabelbaan brengt ons naar boven. Hier is het grootste Chinese schaakbord. De stukken moet je met twee man versjouwen.
We maken een wandeling in de bergen. In de middag belanden we op een markt. We zien weer onbekende groenten.
Verder liggen er krabben en ander ongedierte aan stokjes geregen.
Dag 20 Dali
's Morgens naar de markt in Xizhou. Twintig kilometer ten noorden van Dali. Kippen en vis worden levend verkocht.
Altijd vers dus. De kippen worden geslacht waar je bij staat.
Keel doorsnijden, even in het kokend water en dan in een apparaat om de veren te verwijderen. De vissen krijgen een klap met een stuk hout.
Het valt ons op dat er deze reis niemand echt last van zijn darmen heeft. Op andere reizen (Egypte, Marokko, Turkije) komt het regelmatig voor
dat reisgenoten een paar dagen voor Pampus liggen vanwege darmproblemen.
Vrouwen doen boodschappen met een rieten
"rugzak". Soms zitten er kleine kinderen in. Je kunt ook een nieuw gebit laten maken op de markt.
's Middags maken we een boottocht op het meer bij Dali. We varen naar een vissersdorpje. Uiteraard is hier een markt met vis.
Op de boot is een meisje die onze aandacht trekt. Contact met westerse toeristen blijft een leuk vermaak.
Dag 21 Dali-Guilin
Met de bus naar het Stenen Woud. Een verzameling vreemde rotsformaties. Een wonderlijke wereld.
Net zoals je je fantasie op wolken kunt loslaten, kun je ook van alles in de stenen zien. De rotsen weerspiegelen in het water, hetgeen mooie foto's oplevert.
Na het Stenen Woud vertrekken we met de nachttrein naar Guilin. We zijn er wel weer aan toe, want we hebben al een paar dagen geen trein gezien.
Dag 22 Guilin-Ping'an
Het hotel in Ping'an is alleen te voet bereikbaar. Lokale vrouwen verdienen wat bij met bagage naar de hotels dragen.
Later blijkt dat een van de vrouwen ook de bediening in het hotel verzorgt. Vanuit de kamer hebben we een prachtig uitzicht over de rijstterrassen.
Dag 23 Ping'an
In de ochtend maken we met onze gids een wandeling tussen de rijstvelden door. De lunch bestaat uit kip gestoomd in een bamboe stengel. De bamboe stengel
ligt een tijdje in het vuur. Regelmatig wordt de bamboe nat gemaakt in een emmer water om verbranden te voorkomen.
De kip smaakt goed, maar het lijkt wel of er alleen maar afval van de kip gebruikt is. Er zit zelfs een stuk poot bij.
Ik bedoel het onderste stuk poot waar de nagels aan zitten. (zie foto bij dag 12) In Nederland krijg je dat nooit op je bord.
De kip is wel vers, want er zitten nog een paar kippen in een mand te mopperen op de kleine behuizing. Na de lunch gaan we zelf op pad naar de rijstterrassen.
Het is een prachtig gezicht. Jammer dat het druk is met dagjes mensen. Maar ja, in China is het nu eenmaal overal druk.
Dag 24 Ping'an-Yangshuo
Eind van de middag maken we een boottocht over de Li Rivier. Na het avondeten gaan we terug naar de rivier om met een visser mee te varen.
De man vist met aalscholvers. Zodra de aalscholver een vis vangt, haalt de visser de aalscholver binnenboord en verwijdert de vis uit de keel.
De visser houdt voor ons even pauze, zodat we foto's kunnen maken. De aalscholvers spreiden hun veren om ze te laten drogen.
Dag 25 Yangshuo
Met een huurfiets rijden we naar de Yulong Rivier. Bamboe vlotten liggen klaar voor een tochtje over het water.
De fietsen worden door de verhuurder naar het eindpunt van de boottocht vervoerd.
Er liggen onderweg vlotten op de rivier waarop verkopers hun waar proberen aan de man te brengen. Onze "gondelier" lust wel een biertje. Na het biertje begint hij te zingen.
Zo hier en daar gaan we een stroomversnelling af. Na het vlotje varen klimmen we naar de Moon Hill.
's Avonds gaan we naar een klank en licht show. Een prachtig spektakel op de rivier. Op de achtergrond worden de karstbergen verlicht door schijnwerpers.
Er doen zo'n 600 mensen mee met de show. Het ontwerp is van dezelfde man als de opening van de Olympische spelen in Beijing in 2008.
Dag 26 Yangshuo
Onze laatste fietsdag deze vakantie. Een gewone fiets kost 2,20, een afgeleefde mountainbike 4,40 en een mooie nieuwe mountainbike 6,60 per dag.
Borg is 12 euro per fiets. Onderweg zien we een visser vissen met een net. De aalscholvers kijken toe. Hebben ze een verplichte atv dag?
We kennen de cao voor aalscholvers niet, maar we kunnen niets anders verzinnen. Toevallig belanden we achter het podium van de klank en licht show.
We herkennen de maan waar de vrouw gisteravond op danste. In de show spelen ook twee waterbuffels mee. De klank en licht buffels staan overdag rustig te grazen,
zonder zich iets aan te trekken van de twee paparazzi fotograven uit Nederland.
Dag 27 Yangshuo-Guangzhou
Het is een regenachtige dag vandaag. Gelukkig hebben we een binnen activiteit op het program.
's Morgens doen we nog een kookcursus. Het is een internationaal gezelschap met Belgen, Denen, Australiërs, Zwitsers en nog wat andere wereld burgers.
Eerst gaan we met de cursusleidster naar de markt om inkopen te doen.
Op zich een leuke markt, ware het niet dat er honden en katten verkocht worden. Niet als huisdier maar voor de consumptie. Ze staan gelukkig niet op het menu
bij de kookcursus, anders waren we gelijk afgehaakt.
's Middags inpakken. Morgen hebben we maar een uurtje in het hotel in Guangzhou (ook wel Canton genoemd) voor we naar het vliegveld moeten.
Dag 28 Guangzhou
Veel tijd hebben we hier niet. In de ochtend komen we aan met de nachttrein. De chauffeur, die de groep met de bus ophaalt van het station,
moet ons twee ook naar het vliegveld brengen. We hebben een andere vlucht dan de rest van de groep, omdat we op het laatste moment overgeboekt zijn van de ene naar de andere reis.
Gelukkig hebben we gister alles al gereed gemaakt voor de vlucht. We laten de groep achter in het hotel en rijden nog een stukje mee met de bus. Na een paar kilometer stappen we over van de bus in een luxe auto, die klaar staat voor ons.
De buschauffeur stapt ook over en brengt ons naar het vliegveld. We vliegen naar Shanghai waar we zeven uur moeten wachten op de vlucht naar Schiphol.
Het laatste Chinese geld besteden we aan souvernirs en een laatste biertje. Het beetje geld dat rest gaat in een bus voor goede doelen.
Dag 29 Guangzhou-Assen
Rustige vlucht zonder vertraging. Om vijf uur 's morgens landen we op Schiphol. Helaas doet de NS er vijf uur over om ons van Schiphol naar Assen te brengen.
Kwart over elf zijn we thuis. Mollie (onze poes) is er blij ons weer te zien. De eerste dagen houdt ze ons in de gaten of we er niet weer vandoor gaan.
|