Sponsorleerling.    English

Na onze twee reizen naar Nepal wilden we wat doen voor het land. Het is niet verstandig om bedelende kinderen geld te geven. Soms een zware opgave, als ze je bij de hand pakken en een tijdje met je meelopen. Als je ze geld geeft, komen de kinderen met meer geld thuis dan pa die de hele dag hard werkt. Het gevolg is dat de kinderen niet meer naar school gaan. Onderweg geven we dus geen geld aan kinderen.

Om toch wat te doen, hebben we gekozen voor de Stichting Vajra (na een tip van een familielid en wat speuren op het internet). Een goed doel dat door de belastingdienst erkend wordt. Zij hebben dus al wat voorwerk voor je gedaan.

Anchal  Het werkt als volgt. Kinderen waarvan op de basisschool (soms dorpschool) blijkt dat ze goed kunnen leren, maar waarvan de ouders dit niet kunnen betalen, komen in aanmerking voor sponsoring. Leerlingen uit de laagste kasten en meisjes krijgen een extra kans.
Dit houdt voor de sponsor in dat je gedurende vijf jaar de kosten voor de studie betaalt, zodat de middelbare school afgemaakt kan worden. De leerling hoeft dus niet ieder schooljaar weer af te wachten of hij door kan leren. De kosten bestaan uit schoolgeld, lunch, uniform, studieboeken, gebruik computers e.d. Het geld gaat niet naar de ouders maar naar de school, zodat het niet besteed wordt aan andere zaken dan de studie.

Je krijgt een foto van de leerling en informatie over de behaalde schoolresultaten.

Onze eerste sponsorleerling is helaas verhuisd en kan niet meer naar de school. De tweede sponsorleerling heeft zijn studie ook niet kunnen afmaken. Sinds september 2013 hebben we een derde leerling. Dit keer een ernstig kijkend meisje. Anchal genaamd. Geboren in 2005. In 2022 is ze geslaagd aan de Varja academy.
Smriti 
Sinds september 2022 hebben we hebben weer en andere leerling. Na de Vajre Academy studeert nu aan de St. Xavier's school, Jawalakhel.

Zie ook:    Rondreis Nepal 2006
Annapurna cirquit.
Langtang Helambu
Heleen's foto's Nepal
Nepalezen


A c h t e r g r o n d   B o d h n a t h   S t u p a