Alta (Noord-Noorwegen)   (19 februari t/m 25 februari 2020)
Klik op een foto voor een vergroting.

Woensdag 19 februari 2020
We vertrekken naar Alta in de kop van Noorwegen. Vervelende reis met vier uur wachten in Oslo en drie en een half uur in Tromsø. Op het vliegveld in Tromsø ontmoeten we een aardige Sami (Lap is een scheldwoord). Hij vertegenwoordigt zijn volk bij de overheid in Oslo. Hij biedt aan om ons met de auto naar het hotel te brengen in Alta. Scheelt ons een taxirit. Hij is een van de aardige Noren die we deze reis ontmoeten.

Met Scandinavian Airlines System naar het noorden van Noorwegen.
Donderdag 20 februari
Het zonnetje schijnt. Tegenover ons hotel is de “Northern Lights Cathedral”. Er wordt een lezing gehouden over het gebouw. Aan de wand zitten verticale geluidsdempers. Tevens geven ze het dansende noorderlicht weer. Er staat een Christusbeeld in de vorm van een kruis met een gesloten hand en een open hand. In de kelder is een expositie over het noorderlicht.

We lopen de winkelstraat van Alta in. Op een pleintje staan mensen ijsbeelden te maken.
Om vier uur ’s middags worden we opgehaald voor een bezoek aan de Holmen Husky Lodge. We maken er een tocht met een hondenslee. Laarzen, wanten en een thermo overall worden ons verstrekt. Zes honden trekken ons over een parkoers van 15 kilometer. Er zit geen versnelling op de slee. Je regelt de snelheid met de rem. Er zitten twee remmen op de slee. Een zachte en een harde. De honden volgen je voorganger. Mocht je je voorganger kwijt raken dan gaan ze naar huis. Als de bestuurder van de slee valt, is hij de klos. De honden lopen gewoon door en daar sta je dan in de vrieskou in de sneeuw. De tocht is deels in het donker. Rustig glijden we door een stil besneeuwd landschap. Dit is echt leuk
.
Overnachten doen we in een tipi. Een ronde geïsoleerde tent die deels van doorzichtig materiaal is gemaakt. Omdat het bewolkt is, zien we geen sterren. De hele nacht brandt de pellet kachel. Voor het naar bed gaan, vullen de kachel tot de rand. Het is er warmer dan in onze slaapkamer thuis. Dat komt omdat de tipi berekend is op een temperatuur van min 20 of lager. Het was bij ons buiten maar een paar graden onder nul.

Northern Lights Cathedral Northern Lights Cathedral met het dansende noorderlicht. Northern Light expositie. Heleen roept het noorderlicht op met haar stem. Hoofdstraat in Alta IJssculpturen IJsbeeld maken Ijs te koop Bestuurder van de hondenslee Klaar voor vertrek. De honden blaffen als een gek. Tocht in het duister De tipi van buiten Uitzicht uit de tipi In de tipi met de pellet kachel Heleen in de tipi
Vrijdag 21 februari
Na het ontbijt brengen we nog wat tijd door bij de honden. Het zijn lieve beesten die graag aangehaald willen worden. We hebben een beetje medelijden met ze. Als ze geen slee trekken, zitten ze de hele dag buiten aan een ketting. Ze hebben wel een hokje met stro. Ze kunnen zonder problemen buiten blijven tot min veertig.


Zaterdag 22 februari
’s Middags maken we een tocht met een arreslee. Een lief paard trekt de slee door het besneeuwde landschap. We stoppen bij een half open hut. De eigenaar heeft er een vuur gemaakt. Ze hebben een slee voor de catering gebouwd. Moeders heeft een “kanelbulle” (een soort rolletje met kaneel) gebakken voor ons. We krijgen een drankje dat smaakt naar glühwein (zonder alcohol) en wat gerookt vlees en nootjes. Dagen erna stinken we nog naar de rook. Bij thuiskomst hebben onze jassen een tijdje in de schuur gehangen.

Arreslee tocht Arreslee tocht Arreslee tocht Pauze tijdens de arreslee tocht Slee voor de catering. Pauze tijdens de arreslee tocht Tijdens de ”rookpauze”
Zondag 23 februari
Taxi genomen naar het Alta museum. O.a. de strijd van de Sami tegen de Noorse overheid kun je hier een idee van krijgen. Er is een tijd geweest dat de Sami hun eigen taal niet meer mochten onderwijzen op scholen. Het houden van rendieren wordt beperkt vanwege het milieu, maar er mag wel een mijn geopend worden. Overal hetzelfde, het kapitaal wint. Het is schitterend weer. We lopen terug naar het hotel. Om half zes worden we opgehaald voor een nacht in het “Iglo Hotel Sorrisniva”. Weer een leuke ervaring. ’s Avond gaan we mee met een noorderlicht safari. Eindelijk zien we het noorderlicht. Een zwak groen schijnsel aan het firmament. Op de foto is het groener dan in het echt.
Na een aquavit nestelen ons in “kamer 5” in het “Iglo Hotel”. Een ijzige ruimte met een nachtlampje en een bed met rendierhuiden. Een dikke slaapzak hoort bij de overnachting. Heleen gebruikt er twee, maar René heeft genoeg aan een zak. Het is min vier in het IJshotel. Heerlijk geslapen. Naar de wc gaan is een koude tocht want de wc is buitenom naar het hoofdgebouw. Terug in bed ben je snel weer warm.

Noorderlicht. Noorderlicht. Ingang van het Iglo Hotel. De hal waar je binnenkomt Een trol onder een brug. Trollen wonen onder bruggen. We hebben ”kamer” 5. Een bed met rendier huiden. Een bed met rendier huiden. Soldaten houden de wacht. De bruidssuite. Ingang van het Iglo Hotel.
Maandag 24 februari
Na het ontbijt wachten we bij de open haard in de huiskamer op onze sneeuwscootertocht. De tocht begint met het aankleden. Dikke laarzen, wanten, een thermo overal en helm krijgen we aangemeten. Als twee Michelin mannetjes stappen we op de scooters. Na een korte instructie rijden of glijden we door het zacht glooiende landschap. Comfortabel is het niet. We hobbelen over harde sneeuw, maar het uitzicht is schitterend. De kou deert ons niet. We zijn (te) dik ingepakt. Uitspraak in Noorwegen: ”Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel.”

Heleen is klaar voor een reis naar de maan. Aandrijving van de sneeuwscooter. Kan de NS nog van leren. Werkt ook bij sneeuwval.
Dinsdag 25 februari
Terugvlucht naar Nederland. Sneller dan de heenreis. Veertig minuten in Oslo en anderhalf uur in Kopenhagen. Ondanks de korte overstap in Oslo kwam onze bagage zonder problemen aan op Schiphol. De ervaring leert, dat bagage het niet redt bij een korte overstaptijd, maar bij SAS lukt het wel. Hulde aan SAS.
Moe maar voldaan thuis. Allebei met een stevige verkoudheid die onze reis gelukkig niet veel heeft gehinderd.


Terug naar boven