Inleiding
Achtergrond
Lijnen en rechthoeken
Tekst
Cirkels en ellipsen
Bogen
Veelhoeken
Voorbeelden

Inleiding tot de GD library.

De GD library bestaat uit een aantal functies om afbeeldingen te maken. Deze functies kunnen o.a. door PHP gebruikt worden. Om de functies te kunnen gebruiken moet PHP en de GD library geïnstalleerd zijn op je pc. Het kan ook zonder maar dan moet je je bestandjes iedere keer uploaden naar je provider om het resultaat te kunnen zien. Overigens ondersteunt niet iedere provider PHP. Als dat het geval is bij jouw provider, dan wordt het tijd om een andere te zoeken. Met Antagonist heb ik goede ervaring.



Om te controleren of je provider GD ondersteund, kun je een bestandje met de naam info.php uploaden met de volgende inhoud.

<?php
    phpinfo();
?>

Als je dit bestand opent, krijg je te zien hoe PHP is geconfigureerd. Ergens op de bladzij zal iets staan over GD. Zie afbeelding links.





Gelukkig zijn er verschillende partijen op internet te vinden die het installeren van PHP gemakkelijk maken. Zelf gebruik ik Wampserver. Een andere club die zoiets aanbiedt is Xampp.
Om het resultaat van je GD plaatjes te zien, moet je de bestanden in een map zetten in de "www map" van Wampserver. Maak hier b.v. een map met de naam "GD_lib" om de bestanden in te zetten. Vervolgens open je "localhost". Zie afbeelding links.

Je kunt plaatjes maken met de extensie jpeg, gif of png. Ik beperk me in deze tutotial tot de png plaatjes. Verder kun je plaatjes maken met imagecreate of met imgagecreatetruecolor. Ik beperk me voorlopig tot imagecreate. Een en ander heeft te maken met het aantal kleuren dat gebruikt kan worden.

De kleuren worden aangegeven met RGB waardes. Zwart is 0,0,0 en wit is 255,255,255. Rood is 255,0,0. Groen 0,255,0 enz. enz.



Met behulp van sterretjes onder de regels geef ik aan wat voor waardes ingevuld moeten worden.
Voorbeeld:

1*  hoort dus bij de waarde 5
2*  hoort bij de waarde 30 enz. enz.
     Dat $tekst de tekst bevat en $rood de kleur, spreekt voor zich.

O ja, en nog iets. Het is ff wennen maar het nulpunt van de afbeelding ligt in de linker bovenhoek. De meesten van ons zijn gewend aan een assenstel met het nulpunt links onder. Niks aan te doen, je moet er mee leren leven.

-------- --------